Nytt søk
 
 Post 1 av 1
Tilbake til lista
 
© Det var Håkon Håkonsson som bygde Håkonshallen. Her er Håkon og sønnen Magnus slik de er fremstilt i Flateyjarbók på 1300-tallet.
© Bergenshus før eksplosjonsulykken i 1944.

Trykk her for å sjå kartet i eit nytt vindauge

© Håkonshallen.

Håkonshallen

I 1266 «brann hallin i Biorgyn», forteller de islandske annalene. Den bygningen vi kaller Håkonshallen, må være en av de «to gode steinhaller» kong Håkon Håkonsson lot bygge; identisk med «steinhallen» som de fornemste mannlige gjestene satt i ved tronfølgeren Magnus´ bryllups- og kroningsveitsle i september 1261.

Engelske forbilder

Ved Håkons egen kroning i 1247 hadde et langskipsnaust måttet gjøre nytten. Hallen følger mønsteret for europeiske fyrstehaller, mens detaljene peker på engelske forbilder. Håkon hadde nære forbindelser med kong Edvard, som kort før hadde bygd Westminster Hall. 

Restaurert kongehall

Da riksstyret ble forflyttet østover på 1300-tallet, gled kongsgården og hallen inn i glemsel og forfall. Det var J.C. Dahl som «gjenoppdaget» hallen. Etter restaureringen som kom i gang i 1880, fikk bygningen tilbake de karakteristiske trappegavlene; gjengitt på Scholeusstikket fra 1580-årene. I 1906-16 ble festsalen rikt utsmykket av maleren Gerhard Munthe. Munthes utsmykning og hele innredningen for øvrig ble tilintetgjort den 20. april 1944, da et tysk ammunisjonsskip gikk i luften ved festningskaien. Men murene stod, og en nyrestaurert kongehall kunne gjenåpnes av kong Olav V ved 700-årsjubileet i 1961.  


Artikkelnummer:
KHORDkl-111560
 
Forfattar og datering:
Kulturhistorisk vegbok Hordaland
 
Kulturhistorisk vegbok Hordaland
 
Kopier lenkje til denne artikkelen:
http://www.sffarkiv.no/sffbasar/style_hordaland.asp?p=result&db=dbatlas_leks&art_id=111560&spraak_id=1&ptype=single

Tilleggsinformasjon:
Me ynskjer kommentarar til artikkelen. Har du utfyllande opplysningar? Kjenner du til andre fotografi?
Send oss ein epost: postmottak.sffarkiv@sfj.no